Kunst en museum

vernieuwde rijksmuseum. foto van amsterdam-hotels.redflag.info

Museum Amsterdam
Amsterdam heeft verschillende musea die wereldbekend zijn. Allereerst is er het Rijksmuseum dat geheel gerenoveerd werd. Het vernieuwde museum trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers en is de hoofdattractie van Amsterdam. Topstuk in het museum is het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt.
Een andere publiekstrekker is het Van Gogh Museum dat naast het Rijksmuseum is gelegen. Meer in het centrum van de stad is het Anne Frank Huis dat jaarlijks 1.2 miljoen bezoekers trekt.  Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kunnen het best naar het Stedelijk Museum gaan. In het Tropenmuseum is veel te zien over andere culturen wereldwijd en het koloniale verleden van Nederland. Degene met interesse in wetenschap en technologie zijn op hun plek in technologiemuseum Science Center NEMO aan het IJ.

Design & galeries

Er zijn tientallen kunst galeries verspreid over de stad. De meeste galeries zijn in de binnenstad te vinden en langs de grachten. Een paar bekende namen zijn: deappel.nl, galerieramakers.nl en kochxbos.nl. Werk van Nederlandse kunst designers is te vinden op droog.com, annodesign.nl, galerie-ra.nl en dekastoor.nl.  Een aantal onafhankelijke galeries staan beschreven in een artikel van The Guardian. Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) blijkt dat het niet zo goed gaat met de branche. In 2014 waren er nog 475 galeries in Nederland en dat waren er 80 minder dan in 2010. De brancheomzet is sterk gedaald van 120 miljoen euro naar 87 miljoen euro (in 2013). Oorzaken zijn dat bedrijfscollecties steeds minder worden aangevuld en dat Nederlanders vaker kunst kopen online. Wel geven ze hiervoor geen grote bedragen uit.

Kunstbeurs

De KunstRAI is een nationale kunstbeurs voor hedendaagse kunst. De beurs wordt jaarlijks gehouden. De volgende editie is van 1-5 juni 2016. In 2015 waren er 60 deelnemers en 160 galeries uit binnen- en buitenland. De Amsterdam Art Fair is een nieuwe kunstbeurs die in mei 2015 voor de eerste keer gehouden werd. Locatie was Kunsthal Citroën dat vroeger een Citroëngarage was.