Airbnb

Airbnb is een combinatie van de woorden ‘airbed’ en ‘bed and breakfast’. De website werd opgericht in 2008 door drie Amerikaanse studenten en kent een stormachtige groei. Inmiddels zijn via de community-marktplaats meer dan 2 miljoen particuliere accommodaties te boeken in 34.000 steden wereldwijd. Afgelopen jaar stelden 14.200 Amsterdammers hun woning of kamer te huur via Airbnb. Ruim een half miljoen reizigers (575.000) huurden via Airbnb een kamer in Amsterdam. De bezoekers verbleven er gemiddeld 3.3 nachten. Volgens Insideairbnb vormen de aangeboden accommodaties in Amsterdam de helft van het totaal aantal beschikbare kamers en appartementen dat de verhuurderswebsite in Nederland aanbiedt.
De gemiddelde prijs in Amsterdam is 109 euro per nacht. In de binnenstad loopt de gemiddelde prijs al snel enkele tientjes op tot zo’n 145 euro per nacht. Een populaire tweepersoons kamer in een historisch pand (300 reviews) in de binnenstad is op 2bnb.nl beschikbaar voor 100 euro.

amsterdam gracht

boekingsproces
Gasten kunnen een recensie schrijven over hun accommodatie zodat huurders een redelijk betrouwbaar beeld hebben van hun verblijfplaats. De betaling gaat via de website van Airbnb. Nadat de gast is ingecheckt wordt het geld binnen 24 uur door Airbnb overgemaakt naar de verhuurder. Het is niet mogelijk dat gasten direct betalen aan de verhuurder. De servicekosten die de gasten moeten betalen liggen meestal tussen de 6-12%. De verhuurder betaalt 3% servicekosten. Zodra de boeking is bevestigd wordt het totale bedrag afgeschreven. Bij een annulering worden de servicekosten niet terugbetaald. Verhuurders die een kwalitatief goede accommodatie bieden en erg klantgericht zijn kunnen de status krijgen van ‘Superhost’. Verhuurders mogen gasten alleen vragen om een overeenkomst te ondertekenen als dit in de verhuuradvertentie op de website heeft gestaan.

huurwoning aanbieden & overlast
Airbnb is erg aantrekkelijk voor verhuurders in Amsterdam. Jaarlijks zijn er bijna 7 miljoen overnachtingen. Veel buitenlandse gasten verkiezen een appartement boven een standaard hotelkamer. Aangelokt door het grote geld boden veel huurders in de stad hun kamers en panden aan bij Airbnb. Dit veroorzaakte in sommige straten veel overlast voor bewoners. Vaak was de woonruimte illegaal en voldeed de ruimte niet aan de regels van veiligheid. De gemeente heeft daarop besloten om strenger de regels na te leven. Bewoners die in een sociale huurwoning wonen mogen niet onderverhuren. Mensen die betrapt worden krijgen een hoge boete en zullen hun huurwoning verliezen.