Restaurant Fifteen failliet

Het bekende Amsterdamse restaurant Fifteen van sterrenkok Jamie Oliver is failliet verklaard. De huur bedroeg 25.000 euro per maand. Dit bleek teveel te zijn voor de horecagelegenheid. De huurschuld was opgelopen tot 200.000 euro waarna de rechtbank het faillissement uitsprak. Er wordt nu bekeken of er een doorstart gemaakt kan worden op een andere locatie in Amsterdam met een goedkopere huur.
Restaurant Fifteen

Restaurant Fifteen is gelegen in een gerestaureerd pakhuis dichtbij het Centraal Station. Het werd in 2004 opgericht en was een franchise van Fifteen London. Sterrenkok Jamie Oliver heeft de restaurants opgezet om probleemjongeren een opleidingsplek te bieden. De jongeren werden opgeleid tot kok en begeleid door een reïntegratiebedrijf. Een van de oud leerlingen is thans chef-kok in het restaurant van het Rijksmuseum. Er werkten 15 mensen tot aan het faillissement. Op het moment zijn er nog 8 jongeren werkzaam die vermoedelijk naar andere restaurants zullen vertrekken. Fifteen Amsterdam blijft voorlopig open op dinsdagavond.

Reviews in Iens

Iens is de grootste website in Nederland die restaurants beoordeelt op kwaliteit en service. Het bedrijf is een tijdje geleden overgenomen door Tripadvisor. Deze beursgenoteerde website uit Amerika is een gigant in de reiswereld met reviews over hotels, attracties en restaurants. De reviews op Iens voor restaurant Fifteen Amsterdam vallen niet mee. Ze zijn met 6.9 niet slecht natuurlijk maar ook niet uitgesproken goed. Het eten werd beoordeeld met een 6.7, de dienstverlening een 6.8 en het decor kreeg een 7.4. Uit reviews bleek dat de laatste maanden weinig bezoekers nog het restaurant bezochten. Met voordeelbonnen van Groupon werd geprobeerd meer klanten te trekken. Groupon verkocht coupons voor een 3-gangen maaltijd voor €25 per persoon. De aanbiedingen en kortingsacties konden echter het tij niet keren. De nonchalante bediening en te hoge prijs/kwaliteit verhouding deden de bezoekersaantallen van Restaurant Fifteen kelderen.

Reviews Tripadvisor

De Nederlandstalige Tripadvisor heeft 619 reviews voor Restaurant Fifteen Amsterdam. Gasten beoordeelden het restaurant met gemiddeld drie sterren (van de vijf). De hoofdvestiging in Londen scoort een stuk beter met 4 sterren uit 2212 beoordelingen. Na de berichtgeving op het internet krijg ik de indruk dat de aansturing van de jongeren in restaurant Fifteen Amsterdam onvoldoende was. Als leidinggevenden moet je toch ingrijpen als de dienstverlening van het personeel achteruit gaat? Het toerisme is de landelijke hoofdstad groeit ieder jaar sterk. Aan klanten is dus geen gebrek.