Energiecoöperatie

Duurzame energie in Amsterdam

Woon je in Amsterdam en wil je graag duurzame energie afnemen van een lokale producent? Dan kan een energiecoöperatie de oplossing zijn. In de hoofdstad zijn verscheidene energiecoöperaties die groene stroom leveren. De coöperaties produceren de stroom niet zelf maar kopen deze in bij plaatselijke energieproducenten. Zo weet je als consument precies waar deze groene stroom vandaan komt. Duurzame energie die grote energiebedrijven leveren is meestal ‘vergroend’. Door groencertificaten op te kopen wordt grijze energie van een groen label voorzien.
Groene stroom uit stopcontact?

Door lid te worden van een energiecoöperatie doe je actief mee voor een schoner milieu. De stroom van jouw energiebedrijf wordt duurzaam opgewekt in Nederland. De stroom uit je stopcontact echter komt van een netwerk waarin alle energiebedrijven stroom leveren. Feitelijk betekent dit dat de stroom die je thuis ontvangt een mix is van grijze-, groene- kernenergie en van kolencentrales. Dit is niet te vermijden en zal pas veranderen als er wereldwijd uitsluitend groene stroom wordt geproduceerd.

Amsterdam Energie

Deze energiecoöperatie uit Amsterdam ontvangt zijn energie van Coöperatieve Windenergie Vereniging Kennemerwind en Afval Energiebedrijf Amsterdam (biomassastroom). Amsterdam Energie is lid van de ‘Duurzame Energie Unie’. Dit is een grotere coöperatie die op zijn beurt weer opgericht is door Windunie, TexelEnergie en Urgenda. De stroom van de Unie komt volledig van Nederlandse bodem. De tarieven zijn hetzelfde als bij Nuon die exclusief de stadsverwarming verzorgt in Amsterdam. Klanten van de stadsverwarming zitten voorlopig nog vast aan Nuon en kunnen dus niet overstappen. Om lid te worden hoeft men niet in de hoofdstad te wonen. Alle inwoners van Nederland kunnen meedoen.

Windmolens van Onze Energie

Een ander alternatief is Onze Energie uit Amsterdam Noord. Deze coöperatie is bezig om 6 windmolens te realiseren in Amsterdam Noord. Dit wordt gedaan in samenwerking met een aantal andere energiecoöperaties (waaronder Amsterdam Energie) en de gemeente Amsterdam. De windmolens zijn goed voor stroom aan 6000 huishoudens en 400 lokale bedrijven. Zolang de windmolens nog niet in werking zijn krijgen de leden 100% groene stoom van Greenchoice.

NDSM Energie

NDSM Energie is een energiecoöperatie op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Bijzonder is dat de coöperatie opgericht is door ondernemers en alleen bedoeld is voor bedrijven. Bekende namen die meedoen aan het project zijn de Hema, Greenpeace, Red Bull, Febo, Viacom en Double Tree by Hilton.