Hoveniersbedrijf

Hoveniersbedrijf zoeken

Met ruim 9000 groenbedrijven in Nederland is er altijd wel een hoveniersbedrijf in de buurt. Hoe kan je nu een betrouwbaar bedrijf uitkiezen? Als je een grote order hebt dan kan het verstandig zijn om een hoveniersbedrijf te nemen dat lid is van de branchevereniging. Je mag dan erop rekenen dat je met een vakman te maken krijgt met deskundig adviezen en vooraf een gedetailleerde offerte geeft. Een branchevereniging van hoveniers is de VHG dat 9 regionale afdelingen heeft. Een van deze afdelingen is Noord-Holland. Via de website kan men niet alleen hoveniers vinden maar ook ontwerpers
,boomspecialisten en bouwers voor een zwemvijver.
Offerte aanvragen

Door meerdere offertes op te vragen bij hoveniersbedrijven kan je een idee krijgen wat het gaat kosten. Een vergelijking tussen hoveniers kan grote prijsverschillen opleveren. Een kleine zelfstandige is doorgaans beduidend goedkoper als een hoveniersbedrijf met personeel. De contributie voor een klein bedrijf aan de branchevereniging is ongeveer 275 euro per jaar. Als het bedrijf redelijk draait zou de contributie geen probleem moeten zijn. Bij een bedrijf dat lid is van de branchevereniging heb je als consument een stuk meer zekerheid bij een klacht of schade. Voordat het werk begint moet er een gedetailleerde offerte zijn gemaakt waarop precies de werkzaamheden zijn omschreven met de bedragen. De offerte moet ondertekend zijn door beide partijen. Veranderingen in het tuinplan moeten opnieuw schriftelijk worden vastgelegd. Maak geen mondelinge afspraken want deze zijn niet te bewijzen bij een geschil.

Klachten

Heeft men na afloop toch een klacht en is men niet tevreden over de afhandeling daarvan? Dan kan men online contact opnemen met de Geschillencommissie Groen. Deze commissie velt een bindend oordeel voor beide partijen. De Stichting Garantiefonds Groen staat garant voor de uitspraak tot ‚ā¨10.000.

Wat feiten over hoveniersbedrijven

Uit een rapport van het CBS bleek dat er bijna 9300 bedrijven in Nederland zijn die omschreven kunnen worden als landschapsverzorging / hoveniersbedrijven. Zelfstandigen zonder personeel (ZZP) maken 72% uit van het totale aantal groenbedrijven. Iets meer dan 1000 bedrijven zijn lid van branchevereniging VHG (Vereniging Hoveniers-en Groenvoorziening). Zij waren goed voor 31.777 banen. De gezamenlijke omzet van de VHG-leden lag op 1.1 miljard euro. Meer dan 20.000 VHG medewerkers zijn werkzaam in de (openbare) groenvoorziening. Vroeger hadden veel gemeenten en overheden een eigen plantsoendienst maar dit werk is veelal afgestoten en uitbesteed aan groenbedrijven. Ruim 10.000 banen zijn hoveniers. Verder zijn er nog 143 boomspecialisten en 412 interieur beplanters. In 2015 begonnen 825 mensen in Nederland een bedrijf als hovenier of in de groenvoorziening. Het aantal bedrijven in die sector dat stopte was 280. Er waren 18 faillissementen.