Fitness

Veel mensen sporten

De website sportdeelname.nl deed enige tijd geleden onderzoek naar de deelname van Nederlanders aan sport. Enkele uitkomsten waren dat 33% van de van de Nederlandse bevolking actief is in een sportvereniging en dat 70% van alle mensen maandelijks sport. Ook sporten mannen langer dan vrouwen. De atletiek is in de loop van de jaren behoorlijk gegroeid. Veertien procent van de Nederlanders loopt wel eens hard. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Mulier instituut. Zij publiceren regelmatig artikelen over beweging, sporten en fitness. Het Trendrapport Fitnessbranche 2012 is gratis te downloaden op trendrapport.nl.
Innovatieve fitness

In bijna elke woonplaats is wel een fitnesscentrum te vinden met crosstrainers en Zumba lessen. Fitness is de grootste sport van Nederland. Er zijn meer dan 1600 fitnesscentra. De grootste keten is Basic-Fitness met 140 vestigingen. De meer innovatieve sportcentra bieden een uitgebreid pakket aan met nieuwe sportoefeningen. Je moet dan denken aan crossfit, bootcamp, (high intensity) interval training en yoga.

Goedkope fitness

De keus van het fitnesscentrum zal voor een belangrijk deel worden bepaald op de prijs. Een bedrijf als Basic-Fit biedt fitness aan waarbij je met je pas ook in de andere 140 clubs mag trainen. Bovendien mag je het abonnement delen met andere mensen die op het zelfde adres wonen. Dit maakt het voor gezinsleden en studenten in een studentenhuis een zeer voordelige keus. Met een personal trainer is het mogelijk om een op maat gemaakt trainingsprogramma te volgen. Deze service is nog niet overal mogelijk en kost extra geld. In Amsterdam zijn 14 vestigingen van Basic-Fit. Enkele andere grote ketens zijn Healthcity en Fitland die sportscholen hebben door heel Nederland. Achmea Health Centers is inmiddels gesloten. Het bedrijf kon de grote concurrentie tussen de sportscholen niet meer aan.

Branchevereniging

Fitvak is de branchevereniging van erkende sport- en bewegingscentra. Hoewel de website van Fitval bedoeld is voor sportscholen kan je er als consument wel zoeken naar leden die bij jouw in de buurt een vestiging hebben. Fitvak heeft ruim 900 leden. In Amsterdam zijn 31 sportcentra die aangeloten zijn bij Fitvak.