Gratis advocaat

Eigen bijdrage gratis advocaat

Een gratis advocaat wordt ook wel Pro Deo (voor God) advocaat genoemd. De advocaten worden dan grotendeels betaald door de overheid. Van de klant wordt een eigen bijdrage gevraagd. De hoogte van deze gesubsidieerde rechtsbijstand hangt af van het inkomen. Fiscale inkomens tot en met €25.600 betalen €196. Hierna lopen de bedragen geleidelijk op. Mensen met een inkomen tussen de €31.101 – €36.800 betalen €823. Verdien je meer dan €36.800 dan kom je niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de advocaatkosten.
Pro Deo advocaat zoeken

Op de website van de gemeente Amsterdam staan verschillende adressen waar je betrouwbare hulp mag verwachten. De gemeente heeft een select groepje namen vermeld van instanties die jouw belang het best dienen. Bij het Juridischloket.nl kan men terecht met juridische vragen. Er zijn balies waar men gratis advies krijgt. Een uitgebreid advies is mogelijk op het spreekuur. Het Juridisch Loket verleent zelf geen hulp maar verwijst door naar kantoren die jouw het best kunnen helpen met de oplossing van je juridisch probleem. Alleen mensen met een laag inkomen krijgen gratis advies.

Rechtshulp

Ook de Rechtswinkel verleent gratis hulp bij juridische kwesties zoals geschillen over huur, arbeid en sociale zekerheid. De winkel wordt bemand door universitaire rechtenstudenten. De hulp is telefonisch bereikbaar op 5 dagen in de week. Er is ook een inloop spreekuur. Dit is twee keer per week in de avond. Men kan geen vragen stellen per email. Op de website van de Rechtswinkel staat de rubriek Veelgestelde vragen. Op zo’n 80 veelgestelden vragen vind men een kort en bondig antwoord. Enkele onderwerpen uit de rubriek gaan over arbeidsrecht, consumentenrecht, huurrecht, sociale zekerheid en partner- en kinderalimentatie.

Advocaten Spreekuur

De Stichting Advocaten Spreekuur is een initiatief van een aantal advocatenkantoren in Amsterdam. De deelnemende kantoren geven iedereen gratis juridisch advies. Op de website advocatenspreekuur.nl staat niets over inkomenseisen. Het advies is vrijblijvend. Uiteraard hopen de advocatenkantoren dat mensen uiteindelijk klant bij hen worden.