Toeristen in Amsterdam

Daling toeristen in Amsterdam?

Eind mei 2016 verscheen er een artikel in dagblad het Parool over toeristen in Amsterdam. Op de plaatsen waar toerbussen parkeren staan speciale stewards van de gemeente. Zij telden 16.500 toeristenbussen op de standplaatsen stonden in de afgelopen twee maanden. In deze periode is de Keukenhof open die veel buitenlandse bezoekers trekt. Verleden jaar telden de stewards ruim 1000 bussen meer. Dit is een daling van 6%. Hoewel er nog geen officiele cijfers naar buiten zijn gekomen lijkt het er sterk op dat er minder buitenlandse toeristen naar Amsterdam zijn gekomen. Een navraag langs de vijf sterren hotels leerde dat er minder gasten waren gesignaleerd. De onderzoekers houden een slag om de arm. Er zijn meer luxe hotel accommodaties bij gekomen in de stad. Ook kan het zijn dat de toeristenbussen een halte zoeken buiten het centrum (en hierdoor niet meegeteld worden).
Minder toeristen in winkels

De daling in het aantal toeristen in Amsterdam is ook opgemerkt bij verschillende grote winkels en attracties. Gassan Diamonds constateerde een daling van 20% bezoekers aan hun zaken in Amsterdam. Bij de windmolens van Zaanse Schans was een lichte daling van 3% aan bezoekers. Het zijn vooral de Aziatische toeristen die het laten afweten. Toerismeorganisatie NBTC verwacht dat de daling zich in heel Nederland zal voortzetten. Een oorzaak is moeilijk te zeggen. Zijn het de aanslagen geweest in Parijs en Brussel die ook een bezoek aan Amsterdam negatief beinvloeden?

De bewoners van de binnenstad zullen dit nieuws wellicht met enige opluchting lezen. De afgelopen jaren is het toerisme naar Amsterdam sterk gegroeid. Er zijn al tal van berichten verschenen in de lokale media hoe ‘vol’ de binnenstad was met bezoekers. Op Booking staan ruim 1200 accommodaties vermeld in Amsterdam. In het centrum zijn 722 hotels, hostels en appartementen. Er zijn 23 vijf sterren hotels. Deze lijst is lang niet compleet. Een van de meest populaire hotels is het citizenM Hotel Schiphol Airport dat maar meer dan 12.000 klanten beoordelingen kreeg.

Airbnb

Bij AirBnb zijn meer dan 12.000 accommodaties in Amsterdam te boeken. Dit blijkt uit cijfers van de website Insideairbnb.nl. Meer dan 43% van de huiseigenaars en verhuurders bieden de accommodaties langer aan dan de maximale termijn van 60 dagen. Deze termijn is afgesproken om overlast te voorkomen en te voorkomen dat er illegale hotels ontstaan die niet aan de wettelijke regels voldoen. Als deze cijfers kloppen dan zijn deze accommodaties een serieuze concurrent voor alle gevestigde hotels in Amsterdam.