Zorgverzekering Amsterdam

collectieve zorgverzekering

Mensen die een laag inkomen hebben in de gemeente Amsterdam kunnen een collectieve zorgverzekering afsluiten van Zilveren Kruis. Deze basis zorgverzekering is uitgebreid met drie aanvullend pakketten. De verzekerden moeten een van de aanvullende pakketten kiezen. Het eigen risico van 385 euro per jaar is bovendien al in de totale premie verwerkt die automatisch wordt afgeschreven. Het is niet mogelijk om alleen de basisverzekering af te sluiten.
aanvullende verzekering

De collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis in de gemeente Amsterdam kent drie verschillende aanvullende verzekeringen; AV Amsterdam 1 (gratis aanvullende verzekering), AV 2 en AV 3. De premie voor de AV1 is €15,79 maar de gemeente vergoedt deze premie volledig waardoor het voor de verzekerde gratis is. De AV2 kost €30,58 maar er is een korting van €16,79 waardoor de premie slechts €13,79 bedraagt. De premie voor de duurste aanvullende verzekering (AV3) is €34,88 en dit is inclusief korting. In AV3 is de zijn de vergoedingen het hoogst. Zo is de vergoeding bijvoorbeeld voor orthodontie (beugel) €2.000 voor de gehele verzekeringsduur. In AV2 is de vergoeding voor een beugel €1.000 en in de gratis aanvullende verzekering wordt niets vergoed. Fysiotherapie (voor een aandoening die op de lijst van het ministerie staat) wordt door alle drie de aanvullende verzekeringen vergoed voor 20 behandelingen.

Obesitas

In Amsterdam hebben een op de vijf kinderen overgewicht. In februari 2016 werd bekend dat de gemeente een overeenkomst heeft gesloten met Zilveren Kruis om 9000 kinderen met obesitas te begeleiden voor een periode van drie jaar. Een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige zal als een centrale zorgverlener fungeren. Hij zal de kinderen met obesitas begeleiden en contact onderhouden met zorgverleners en ouders.

Traplift

Bij de Gemeente Amsterdam kunnen inwoners een aanpassing aanvragen om hun woning meer toegankelijk te maken. Een voorbeeld van zo’n aanpassing is een traplift voor 1 verdieping, zie ook dit artikel. Het Indicatieadviesbureau Amsterdam beoordeelt de aanvraag. Ook woonboten met een vaste ligplaats komen in aanmerking. Alleen voor het hoofdadres van de bewoner kan een aanvraag worden ingediend. Als de woonruimteaanpassing meer dan 6100 euro kost zal de gemeente eerst kijken of verhuizen een beter alternatief is.

zorgverzekering afsluiten?

De collectieve zorgverzekering van de gemeente Amsterdam is aantrekkelijk als je veel ziektekosten hebt en een laag inkomen. Ben je echter gezond dan lijkt mij de verzekering een minder goede keus. Het eigen risico (€385 per jaar) is namelijk inbegrepen in de maandelijkse premie. Dit bedrag bespaar je als je niet naar het ziekenhuis gaat. Heb je bovendien geld genoeg op je spaarrekening dan kan je ook een hoger eigen risico nemen. Als je het eigen risico verhoogt met €500 extra dan kan je een paar honderd euro besparen op de standaard premie.