Goedkoop hotel

In 2014 kwamen bijna 14 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. Een flink deel van deze groep kwam uit Duitsland, Groot-Brittannië en België. De grote meerderheid van de bezoekers bezoekt Amsterdam. Vooral de binnenstad barst regelmatig uit zijn voegen en kan de drukte nauwelijks aan. De prognoses zijn dat het toeristisch verkeer naar Amsterdam de komende jaren sterk zal stijgen.
Uit de Hotel Price Index van boekingssite Hotels.com bleek dat de gemiddelde hotelprijs in Nederland 124 euro was (in 2014). In Amsterdam waren de prijzen het hoogst en werd gemiddeld 142 euro betaald per overnachting. De gemiddelde prijs voor een kamer in een vijfsterrenhotel was 234 euro. Hiermee is Amsterdam relatief goedkoop. De lijst van prijzen voor een overnachting in een vijfsterrenhotel werd aangevoerd door Parijs (386 euro) voor Venetië (364), en Milaan (355). Berlijn en Praag behoorden tot de goedkoopste steden voor een vijfsterrenhotel (140-145 euro).

De allergoedkoopste accommodaties in Amsterdam zijn de hostels. Een bed in een slaapzaal is al mogelijk vanaf 10 euro per nacht. Doorgaans zijn deze plekken alleen geschikt voor budget reizigers en hebben ze vaak slechte reviews. Er zijn echter uitzonderingen: in Hostelle worden alleen vrouwen toegelaten en meer dan 1000 bezoekers gaven dit hostel in Zuid-Oost een 8.1 als review. Op boekingssite zijn diverse hostels te vinden. Echter de beste plek om deze accommodaties te boeken zijn gespecialiseerde websites zoals Hostels.com en Hostelworld. Zij hebben veel meer keus waar je kan slapen en betere achtergrond informatie. Uiteindelijk is de sfeer in een hostel erg belangrijk.

Voor een overnachting in een hotel zijn de gewone boekingssites wel erg geschikt. Door de vele vergelijkingsmogelijkheden is een overnachting op een bepaalde spot goed te plannen. In de binnenstad van Amsterdam zijn de prijzen relatief het hoogst. Ga je iets buiten het centrum dan kan de prijs tientallen euro’s goedkoper uitvallen. Een goedkoop hotel met goede reviews in het Vondelpark bij het Van Gogh museum is de Stayokay Hostel Amsterdam. Hier kan je voor 65 euro per nacht een tweepersoonskamer krijgen met stapelbedden en ontbijt. Een ander goedkoop hotel is The Student Hotel Amsterdam West. De accommodatie heeft bijna 4000 reviews. De prijs voor een overnachting is 72 euro (ontbijt is 6 euro p.p) en de metro ingang ligt dichtbij. Een overnachting voor twee personen in het Amstel Botel op het IJ kost 79 euro exclusief ontbijt.