Restaurant zonder personeel

Binnenkort krijgt Amsterdam er een bijzonder restaurant bij. Sterrenkok Edwin Sander opent op 5 november 2015 het eerste restaurant in de stad dat geheel zonder personeel werkt. Klanten kunnen er hun eigen diner maken. Via aanwijzingen op receptkaarten aan de muur wordt getoond hoe ze de gerechten moeten bereiden en hoe men een biertje tapt of de koffiemachine bedient. Een stickersysteem geeft vervolgens aan waar alle ingrediƫnten leggen. Behalve zelf koken moeten de gasten ook zelf bedienen, opruimen en afwassen. Topkok Sander komt eigenlijk alleen langs om de zaak te openen en te sluiten. Gerechten die een langere bereidingstijd nodig hebben dan 20 minuten (zoals verse soep) worden klaargezet door Sander en hoeven niet door de gasten zelf gemaakt te worden.
Restaurant Foodsy is geopend van 19.00 – 23.00 uur. Locatie van de eetgelegenheid is op het moment in Ensuite van Razmataz op het Hugo de Grootplein. Dit is dichtbij het Anne Frank Huis. In de toekomst zal het restaurant waarschijnlijk op een andere (permanente) locatie gevestigd worden. Reserveren is niet mogelijk omdat er niemand is om de telefoon op te nemen. Doordat er geen personeel is besparen de gasten geld en zijn de gerechten aantrekkelijk geprijsd.

Edwin Sander werkte als kok in gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland. Restaurants waar hij zijn ervaring opdeed waren o.a ARZAK in San Sebastian, Baskenland (drie Michelinsterren), NOMA in Kopenhagen (twee Michelinsterren) en Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam.

UPDATE: restaurant was stunt van vakbond
Het restaurant blijkt opgezet te zijn door vakbond FNV. Ze wilden in drie dagen tijd laten zien dat personeel onmisbaar is voor de horeca. Er worden steeds meer zaken online geregeld maar goed personeel is onmisbaar in de horeca. In het self-service restaurant werd de afwas vaak niet gedaan, soms niet betaald en liepen de klanten elkaar in de weg. Ook bleek het niet mee te vallen om de gerechten te maken zoals het beschreven was.