Online bieden op een huis

De woningmarkt in Amsterdam is zodanig in trek bij huizenkopers dat makelaars zich ernstig zorgen maken. Uit een onderzoek bleek dat meer dan 30% van de woningen in Amsterdam boven de vraagprijs werden verkocht. In de binnenstad kan dit percentage wel oplopen tot 70%! De woningmarkt vertoont tekenen van overspannenheid. Makelaarsvereniging MVA en de landelijke makelaarsvereniging NVM willen nu proberen om een online biedingssysteem op te zetten. Hierbij hebben kopers meer inzicht wie er bieden en voor welk bedragen.
Online bieden in een veiling moet zorgen voor meer transparantie. Nu geven kopers een prijs af bij een makelaar wat ze voor een bepaald huis in Amsterdam willen betalen. Omdat er weinig koophuizen in de binnenstad zijn (30% van de woningen) is er veel concurrentie onder kopers. Dit drijft de prijzen van de huizen enorm op. In de andere steden in de Randstad komt overbieden veel minder voor.

De normale gang van zaken is dat de verkoper met een hogere vraagprijs begint. De koper biedt dan een lagere prijs waarna een compromis gevonden moet zien te worden. Uit een onderzoek van NRCQ bleek dat 32% van de kopers in Amsterdam meer betaalden dan de vraagprijs. Appartementen in Amsterdam-Oost werden regelmatig verkocht voor bedragen die 10% boven de vraagprijs lagen. In de meeste gevallen (57%) werd de koopwoning in Amsterdam wel onder de vraagprijs verkocht.

Volgens makelaarsvereniging NVM stegen de huizenprijzen in Amsterdam in het derde kwartaal van 2015 met bijna 14%. In Utrecht en Rotterdam was de stijging 1.2% terwijl in Den Haag een daling was te zien van 0.9%. In Almere gingen de huizenprijzen met 2.7% omhoog en in Lelystad met 1.9%. De verkoopprijzen van een woning liggen in Amsterdam nog maar 3% onder het niveau van voor de crises in 2007. Hiermee is er een groot verschil met de rest van de Randstad.