Toerisme

rijksmuseum

De Toeristische Barometer is een programma waarin bijgehouden wordt hoe het toerisme in Amsterdam zich ontwikkelt. Men gebruikt hiervoor actuele cijfers van diverse organisaties, musea en Google.
Zo houdt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de hotelstatistieken bij van 410 hotels in Amsterdam. De 35 musea en 13 attracties die meedoen aan de Toeristische Barometer geven hun bezoekersaantallen en de VVV bekijkt hoeveel toeristen in de vestigingen komen en hoe vaak ze de officiele website bezoeken. Door al deze cijfers te combineren ontstaat er een actueel overzicht van het toerisme in Amsterdam. De toeristische overnachtingen stegen met 11% terwijl de zakelijke overnachtingen daalden met 5%. Ook alle linies nam het bezoek toe. Wat duidelijk opviel uit de Barometer was dat het totaal aantal bezoeken aan attracties in Amsterdam flink daalden. Partners van de Barometer kunnen uitgebreide cijfers bekijken. Enkele bekende attracties die meedoen aan de barometer zijn Artis, Holland Casino, NEMO, Heineken Experience en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Een uitgebreid overzicht van vrije tijd besteding en toerisme in Amsterdam is te zien op de website van de gemeente Amsterdam. Zo is er een pagina met meer dan 50 tips met gratis uitjes. Dit zijn vooral speeltuinen maar ook een aantal parken, kerken en kinderboerderijen. Op Uitgaan en Toerisme is veel informatie te vinden over het vervoer in de stad, restaurants, het uitgaansaanbod, parkeren en overnachten. Op Evenementen & herdenkingen vind men overzichten van evenementen, herdenkingen, Sail, Koningsdag en de jaarlijkse marathon.